Rannikolla helmikuu on yleensä kylmin kuukausi, mutta sisämaassa tammi- ja helmikuu ovat suurin piirtein yhtä kylmiä. Tammikuun keskimääräinen minimilämpötila vaihtelee hieman nollan alapuolelta kolmeen asteeseen. Heinäkuu on vuoden lämpimin kuukausi. Silloin päivän ylin lämpötila on keskimäärin 17–21 astetta. [5] Sademäärän suhteen vuosi jakautuu kahteen osaan: lokakuulta tammikuulle on selvästi sateisempaa kuin helmikuulta syyskuulle. Vuotuinen sademäärä vaihtelee alueittain: Snowdonian vuoristossa sataa yli 3 000 millimetriä vuodessa, kun etelärannikolla lähellä Englannin rajaa alle 1 000 millimetriä. Lumi on rannikolla melko harvinaista, ja lounaisrannikolla sataa lunta alle kymmenenä päivänä vuodessa. Snowdoniassa sen sijaan lumisateita tulee yli 40 päivänä vuodessa.
[KATSELLA#] Wales Iran elää live 25 marraskuuta 2022
[21] Kieli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä] Kymrin kieli on virallinen kieli, ja sitä ja englannin kieltä pitää kohdella tasavertaisesti. Viranomaiset tuottavat palveluita myös kymriksi, ja esimerkiksi tienviitat ovat kahdella kielellä. Walesin englanninkielisissä kouluissa kymri on pakollinen aine 16 vuoden ikään asti, kymrinkielisissä kouluissa se on opetuskieli. [22] Vuonna 2017 arviolta 27, 9% Walesin yli kolmivuotiaasta väestöstä osaa puhua kymriä. Suhteellisesti eniten kymrin osaajia on Gwyneddin (71, 1%), Isle of Angleseyn (60, 8%), Ceredigionin (56, 6%) ja Carmarthenshiren (50, 5%) kreivikuntien asukkaista. [23] Vuosien 2013 ja 2015 välillä toteutetun kyselyn mukaan 47% kymrin puhujista puhuu sitä sujuvasti ja 53% kielen puhujista käyttää sitä päivittäin. [24] Uskonto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä] Vuoden 2011 väestönlaskennan mukaan 57, 6% Walesin asukkaista oli kristittyjä ja 32, 1% ei kuulunut mihinkään uskonnolliseen ryhmään.
jo viides 0–0-ottelu – HS seurasi MM-kisapäivää - Urheilu
Teollisuus houkutteli runsaasti maahanmuuttajia 1800-luvulla etenkin Cardiffin pohjoispuolisiin laaksoihin. Walesissa on vähän todella suuria, yli tuhannen työntekijän yrityksiä. Suurimmat yksityiset työllistäjät vuoden 2017 alussa olivat vakuutusyhtiö Admiral (yli 7000 työpaikkaa), teräsyhtiö Tata Steel (noin 7000), lentokoneyhtiö Airbus (6000) ja vesiyhtiö Dwr Cymru (3000). [15] Vuoden 2016 alkupuolella työttömiä oli 4, 7%, eli hiukan vähemmän kuin koko Britanniassa (4, 9%).
[16] Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä] Walesin maaliikenneväylät ovat keskittyneet maan etelä- ja pohjoisrannikoille. Sekä tärkeimmät maantiet että rautatiet kulkevat rannikolla. [3] Varsinkin maan vuoristoseutujen ja Keski-Walesin halki kulkevat tiet ovat hitaita. Monet maaseututiet ovat yksikaistaisia, joissa on tietyn väliajoin ohituspaikkoja. [17] Walesin merkittävin junaliikennöitsijä on Arriva Trains Wales.
[18] Pääratojen lisäksi Walesissa on paljon vanhoja kapearaiteisia rautateitä, jotka ovat toiminnassa pääosin kesäisin. [3] Milford Haven on Walesin tärkein satamakaupunki, ja se on yksi Länsi-Euroopan tärkeimpiä öljynjalostuskaupunkeja. Holyheadissa on myös tärkeä satama. Sieltä ja Fishguardista on myös lauttayhteydet Irlantiin. Cardiffin kansainvälinen lentoasema on puolestaan Walesin keskeisin lentoasema. [3] Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä] Liikennepoliisin kaksikielinen kyltti.
[4] Walesin selkärangan muodostaa pohjois–etelä-suuntainen ylätasanko. Siitä työntyy etelään Brecon Beacons, jonka korkein kohta Pen y Fan on 886 metriä korkea, ja luoteeseen Snowdonia, jonka korkein huippu Snowdon (1 085 metriä) on myös koko Walesin korkein kohta. [3] Walesin keskiylänköä pitkin kulkee vedenjakaja, josta myös saa alkunsa maan suurimmat joet. Severn ja Wye ovat Britannian pisimpiä jokia, ja ne virtaavat osittain Walesin keski- ja itäosissa ja laskevat Severnin estuaariin. Pohjoisosien suurin joki on Dee.
Cymry tarkoitti puolestaan tietyn tiiviin alueen, eli bron asukkaita. Britannian kelttiläiset asukkaat tunnettiin alun perin yksinkertaisesti britteinä, mutta kun kelttiläisten kielten puhujat menettivät alueensa suurimmasta osasta saarta, myös britti katosi nimenä jäljelle jääneisiin keltteihin viitatessa. Nimi Wales on johdettu puolestaan muinaisenglannin sanasta Wealas, joka tarkoittaa ulkomaalaisia. Germaanit käyttivät termiä roomalais-kelttiläisestä väestöstä. [2] Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä] Sijainti ja fyysinen maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä] Wales on Ison-Britannian niemimaa.
Mielenosoittajia stadionilla | Yle Urheilu
[striimaa>>>>] Wales Suomi elää 12 marraskuuta 2022
[Urheilu-TV] USA Wales elää 21 marraskuuta 2022 | GED
Väestöjakauma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä] Walesissa oli vuoden 2016 arvion mukaan 3, 113 miljoonaa asukasta. [1] Vuoden 2011 väestönlaskennassa asukkaita oli 3 063 456. [19] Asukkaista noin 66 prosenttia määritteli itsensä walesilaiseksi, 13 prosenttia englantilaiseksi ja 17 prosenttia brittiläiseksi ilman tarkempaa määritelmää. [20] Walesissa syntyneitä väestöstä oli 72, 7 prosenttia ja Englannissa syntyneitä 20, 8 prosenttia. Muualla Euroopassa syntyneitä oli 2, 4 prosenttia ja Aasiassa syntyneitä 1, 6 prosenttia väestöstä.
Edvard I pystytti monia linnoja pitääkseen Walesin hallinnassaan. [7] Walesilaiset nousivat kapinaan monia kertoja ja 1400-luvun alussa Englannin parlamentti lakkautti Walesin parlamentin. Wales liitettiin lopullisesti Englantiin 1536 kuningas Henrik VIII:n aikana, englannista tehtiin virallinen kieli ja Englannin lait ulotettiin koskemaan walesilaisia.
[SUORATOISTO@@@] Ecuador Senegal elää live 29
[13] Hallinnollinen jako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä] Pääartikkeli: Walesin hallintoalueet Walesin paikallishallinto on kaksitasoinen. Maa on jaettu 22 hallintoalueeseen, jotka on edelleen jaettu 735 kuntaan. [14] Hallintoalueissa on 14 kreivikuntaa ja 8 county borough -aluetta. Hallintoalueiden vastuulla ovat muun muassa kaupunkisuunnittelu, pelastustoimi, koulut, kirjastot, terveyspalvelut ja ympäristö. [3] Walesissa on lisäksi 13 historiallista kreivikuntaa, jotka toimivat pitkään paikallishallinnon yksikköinä. Niillä on kuitenkin enää vain historiallista ja kulttuurista arvoa. [3] Talous ja infrastruktuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä] Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä] Osa Walesista teollistui jo 1700-luvulla. Walesissa on louhittu hiiltä, kuparia, rautaa, lyijyä, kultaa ja liuskekiveä.
Englanti ja Wales - Wikipedia
MTV Katsomo – Katso suosikkiohjelmasi maksutta koska haluat